Aşılı Harnup Fidanı

Aşılı Harnup Fidanı

Bu bitkiye harnup, Keçiboynuzu ve haraç olarakta isimlendirilir.

Aşılı bitkiler meyveleri daha etli ve içeriği ballı olur. 3-4 yaşından itibaren meyve vermeye başlar.

Aşısız keçiboynuzu fidanı daha zayıf meyvesi olur fakat meyve aroması aşılı ile aynıdır.

Keçiboynuzu/harnup) (Ceratonia siliqua); Baklagiller familyasından doğal olarak Akdeniz ikliminde yetişen ve baklaları yenen her daim yeşil ağaç ya da çalı türü.

İngilizcesi “carob” ise de, genelde “St.Johns Bread” olarak bilinir. Almanca’sı da “johannisbrot” dur. Her iki lisanda da “Yakup Peygamberin Ekmeği” anlamına gelir. Yakup peygamberin çölde ekmek yerine tükettiği bir meyvedir. Yaklaşık 5000 yıldan beri bilinmektedir.

Ülkemizde Akdeniz Bölgesinden Hatay’dan başlayıp Adana, Mersin, Antalya, Muğla, oradan da İzmir’e kadar ulaşan kıyı şeridi keçiboynuzunun doğal yetişme alanlarıdır.

Birkaç yüzyıl öncesine kadar şeker yerine veya yapılan tatlılarda ağırlıklı olarak harnup kullanılırdı. Günümüzdeki beyaz şeker üretiminin başlaması ile bu kültür ve bu sağlıklı beslenme yapısı yok olmuştur.

Eski yıllarda çekirdeği ağırlık ölçüsü olarak kullanılırdı. (İki Dirhem bir çekirdek)


Harnup Fidanı Bakımı 

 

Normalde harnup ağaçlarına hiç bir gübre vermeden tamamen doğal olarak yetişen bitkilerdir.

Ortalama Ağustos Eylül aylarında meyve hasatı yapılır.

Hasat zamanın dan sonra bir sonraki senenin vereceği mmeyvelerin çiçekleri oluşmaya başlar Çiçeklenme zamanı fosfor içerikli organik gübre verebilirsiniz.
Meyve tutumundan sonra azot ve potosyumlu organik gübreler vermeniz tavsiye olunur.
Harnup fidanları 10 günde bir bol miktarda sulamanız yeterlidir.

 

İlgili Resimler

Öne Çıkarılanlar

Ağaç Özellikleri: Orta kuvvetli gelişim gösterir. Meyve Özellikleri: Kabuk rengi siyah, orta

Kamkat, Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren, Turunçgil ailesinin en ufağı olan ve kumkuat,

Genellikle 2-3 metre yüksekliğe ve 2 metre genişliğe ulaşabilen bir türdür. Ev, balkon teras ve bahçeler